Regres & Verhaal
Als werkgever is het vervelend als jouw werknemer een ongeval heeft gehad door de schuld van een ander. Dit bekent dat jij als werkgever de loonkosten moet doorbetalen, terwijl het niet jouw schuld is dat jouw medewerker niet kan werken. Wij leggen uit of u de loonkosten kunt verhalen.
In welke situatie kan iemand schade oplopen?
Er zijn veel situaties waardoor een persoon letsel kan oplopen. Wij geven hieronder diverse voorbeelden:
- Een verkeersongeval
- Een aanrijding op de fiets
- De val van een paard. De manage is in dat geval vaak aansprakelijk voor de schade
- Een val op de weg door een gat in de weg. De gemeente is in dat geval aansprakelijk voor de schade
Kortom, er zijn veel manieren waarop een persoon letsel kan oplopen waardoor deze persoon vervolgens niet meer kan werken.
Loondoorbetalingsplicht werkgevers
Bij een ongeval van een medewerker kan deze medewerker tijdelijk geen werkzaamheden uitvoeren. Dit betekent dat jouw bedrijf hierdoor schade lijdt. Ondertussen moet jij als werkgever voor minimaal twee jaar het loon aan de werknemer doorbetalen. Dat loopt flink in de kosten. Gelukkig hoef jij als werkgever niet op te draaien voor deze schade.
Verhaal van de schade als werkgever
Als werkgever heb je recht op vergoeding van de betaalde loonkosten bij een ongeval. De schade die u als werkgever kunt verhalen is het nettoloon van de medewerker, emolumenten en re-integratiekosten. Als werkgever moet u er alles aan doen om jouw werknemer te kunnen laten re-integreren. Dit brengt wel kosten met zich mee. Schade Advocatuur verhaalt de door jouw gemaakte schade. Bij aansprakelijkheid van een ander dient de verzekeraar deze advocaatkosten te vergoeden. Dat betekent dat het geen kostbare aangelegenheid is om de schade door een advocaat te verhalen en jouw bedrijf zelfs door onze diensten onder aan de streep meer overhoudt. Je bent van regres verzekerd.
Wij informeren je graag over de mogelijkheden en leggen het proces graag aan je uit.
