Aansprakelijkheid TerGooi geboorte tweeling

Baby krijgt bij de geboorte ernstig hersenletsel in het TerGooi ziekenhuis. Heeft de gynaecoloog verwijtbaar gehandeld door na de geboorte van het 1e kindje de verloskamer te verlaten?

Geboorte tweeling meer risico

Het ging hier om een zogenoemde hoog risico bevalling, namelijk de bevalling van een tweeling waarvoor specialistische zorg nodig is.

Aanwezigheid gynaecoloog vereist bij tweeling

De geboorte van het eerste kindje verliep al niet soepel. De baby had een slechte start. Over het algemeen is bekend dat het tweede kindje een minder goede start heeft. De tijd tussen de twee geboorten moet daarom goed bewaakt worden. Voor de begeleiding van een meerlingbevalling is de regie en aanwezigheid nodig van de gynaecoloog. De gynaecoloog dacht daar blijkbaar anders over.

Onzorgvuldig handelen gynaecoloog

De gynaecoloog vond het blijkbaar niet nodig om aanwezig te zijn bij de geboorte van de tweede baby. De gynaecoloog heeft na de geboorte van het eerste kindje de verloskamer verlaten. Hij is (ongeveer) 26 minuten lang afwezig geweest. De begeleiding van de bevalling van het tweede kindje heeft hij overgelaten aan de verloskundige, terwijl gezien de situatie de begeleiding van een medisch specialist nodig was. Het is belangrijk dat een gynaecoloog zelf op de verloskamer aanwezig is, omdat hij daarmee ook alle signalen meekrijgt die hij buiten de verloskamer mist, zoals de harttonen van het CTG. Oftewel, de gynaecoloog had de verloskamer niet mogen verlaten.

Aansprakelijkheid TerGooi

De gevolgen voor moeder en kind zijn groot. Het tweede kindje heeft door de bevalling ernstige hersenschade opgelopen. Het ziekenhuis Tergooi is aansprakelijk voor het handelen van de gynaecoloog.

Bron:Rechtspraak.nl

 

Deel dit artikel

Meer publicaties

Meer weten over dit onderwerp?