Wanneer is het Waarborgfonds aansprakelijk bij een auto ongeluk?

Het Waarborgfonds wil er zijn voor iedereen die te maken heeft met schade door een onbekende of onverzekerde dader. Dit betekent dat als je een ongeval hebt gehad, maar de dader niet bekend is, je het Waarborgsfonds aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Maar er zijn voorwaarden waar de claim aan moet voldoen. Schade advocatuur legt het hieronder uit.

Wat is het Waarborgfonds Motorrijtuigen?

Het Waarborgfonds wil er zijn voor iedereen die te maken heeft met schade door een onbekende of onverzekerde dader. Het Waarborgfonds Motorrijtuigen vergoedt bijvoorbeeld bij een ongeval met een onbekend gebleven voertuig de ontstane schade. Maar er zijn voorwaarden waar een claim aan moet voldoen.  

Grondslag aansprakelijkheid, artikel 25 WAM

Als door een motorrijtuig schade is geleden en de bestuurder en een ander motorrijtuig bestuurder is aansprakelijk voor de ontstane schade, dan kan je bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen terecht om schadevergoeding in te dienen  (art. 25 WAM).

In welke situaties kan je bij Waarborgfonds Motorrijtuigen terecht?

Er zijn verschillende situaties  waarbij je terecht kunt bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen:

  1. Het motorrijtuig is onbekend
  2. Het motorrijtuig is wel bekend, maar niet verzekerd
  3. Het motorrijtuig is wel bekend, maar is gestolen
  4. Het motorrijtuig is wel verzekerd, maar de verzekeraar is failliet
  5. Het motorrijtuig is vrijgesteld van de verzekeringsplicht

De schade moet dus altijd zijn veroorzaakt door een motorrijtuig. Zoals bijvoorbeeld een auto, motor of brommer.

Wanneer is het Waarborgfonds Motorrijtuigen aansprakelijk?

Voor aansprakelijkheid van het Waarborgsfonds Motorrijtuigen moet het motorrijtuig dat de schade heeft veroorzaakt bijvoorbeeld onbekend zijn. Dit is de meest voorkomende situatie. Een onbekend voertuig lijkt een helder criterium, maar in de praktijk is hierover weleens discussie. 

Onbekend gebleven bestuurder

Het slachtoffer moet kunnen bewijzen dat een onbekend gebleven persoon betrokken is geweest bij het voertuig. Bijvoorbeeld jouw auto is aangereden door een vrachtwagen. Je moet kunnen bewijzen dat de vrachtwagen daadwerkelijk betrokken is geweest bij het ongeval, bijvoorbeeld door getuigenverklaringen. De naam van de bestuurder en het kenteken van de vrachtwagen hoef je bijvoorbeeld niet te weten. Dat is wat er wordt bedoeld met een onbekend gebleven bestuurder.

Toedracht ongeval

Voor de vraag wanneer het Waarborgfonds Motorrijtuigen aansprakelijk is voor de schade als gevolg van een verkeersongeval, is het van belang wat de toedracht is geweest van het ongeval. Kortom, waardoor is het ongeval precies gebeurd? Er moet namelijk wel een verwijt gemaakt kunnen worden aan de ander, bijvoorbeeld het niet verlenen van voorrang. Oftewel, er moet sprake zijn van een verkeersfout.  

Welke schade vergoedt het Waarborgfonds Motorrijtuigen niet?

Schade door vandalisme, vuurwerk, brandstichting, natuurgeweld of een poging tot diefstal wordt niet door het Waarborgfonds Motorrijtuigen vergoed.  

Kortom, wanneer Waarborgsfonds Motorrijtuigen?

De meest voorkomende situatie bij een verkeerongeval is dat de dader onbekend is. Een slachtoffer heeft bijvoorbeeld geen naam of kenteken van de dader (onbekend gebleven bestuurder).  Het slachtoffer moet wel kunnen aantonen dat de dader de schade heeft veroorzaakt. In dat geval kan het Waarborgfonds Motorrijtuigen worden aangesproken voor de veroorzaakte schade.

Recente rechtspraak bij onbekend gebleven voertuig Waarborgfonds

Hieronder vindt u de recente jurisprudentie over dit onderwerp:

– Rechtbank Rotterdam d.d. 3 november 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:10582.

Meer weten over het aansprakelijk stellen van het Waarborgfonds Motorrijtuigen? Neem contact op met Schade Advocatuur en wij informeren u graag.

 

 

Deel dit artikel

Meer publicaties

Meer weten over dit onderwerp?