Schade door laserbehandeling ontharing

Wil jij ongewenst haar permanent ontharen? Wat zijn de risico van een laserbehandeling? Kan je ook brandenwonden krijgen door een laserbehandeling? Helaas is een laserbehandeling niet altijd zonder risico’s. Schade Advocatuur legt dit aan de hand van een recente uitspraak uit.

Wat is een laserbehandeling?

Een laserbehandeling is een vorm van ontharen waarbij de haren definitief verminderd moeten worden. Een laserbehandeling moet een blijvende oplossing zijn tegen haargroei. Niet alleen vrouwen laten deze behandeling uitvoeren, ook mannen met veel haargroei laten tegenwoordig een behandeling uitvoeren.

Brandwonden door laserbehandeling

In een recente uitspraak heeft een vrouw meerdere laserbehandelingen ondergaan. Na deze behandeling ontstonden rode vlekken en korstvorming op de boven en -onderbenen. Vervolgens is dit veranderd in witte pigmentvlekken.

Onderzoek dermatoloog tweedegraads brandwonden

De vrouw heeft na de laserbehandeling een onderzoek laten uitvoeren door een dermatoloog. De dermatoloog concludeert dat de laserbehandeling heeft geleid tot tweedegraads brandwonden. Volgens de dermatoloog komt dit door een te hoge energie instelling van het laserapparaat.

Is de laserkliniek aansprakelijk voor brandwonden?

De vrouw heeft door de laserbehandeling voor de ontharing op haar lichaam tweedegraadswonden opgelopen. Is de laserkliniek hiervoor aansprakelijk? Ja. De laserkliniek heeft niet gehandeld zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot verwacht mag worden (art. 7:401 BW). De laserkliniek heeft de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met de juiste energieinstelling van het laserapparaat. Dit heeft de laserkliniek niet gedaan waardoor de vrouw brandwonden heeft.

Schade door laserbehandeling

De laserkliniek moet de schade veroorzaakt door de foutieve laserbehandeling vergoeden aan de vrouw.

Kan de laserkliniek aansprakelijk uitsluiten?

De laserkliniek heeft in de algemene voorwaarden van de opdrachtbevestiging opgenomen dat zij niet aansprakelijk is voor schade:

“8. Aansprakelijkheid
Change Laserclinic is niet aansprakelijk voor verbranding, huidbeschadiging, of welke huidreactie dan ook, na of als gevolg van de laserbehandeling(en)”.


De laserkliniek kan aansprakelijkheid niet zomaar uitsluiten. Een uitsluiting van aansprakelijk tegenover de consument wordt vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Dit betekent dat de laserkliniek moet aantonen dat de exoneratie wel gerechtvaardigd is.

Kortom, de laserkliniek is aansprakelijk voor de foutieve laserbehandeling.

Meer weten over aansprakelijkheid van bedrijven? Neem contact met ons op en wij informeren u graag naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Meer publicaties

Meer weten over dit onderwerp?