Restaurant aansprakelijk voor beschadigde Chanel tas door waxinelichtje op tafel?

Een dame zet bij een restaurant haar Chanel-tas op tafel. Op tafel stond een brandend waxinelichtje. De tas van de dame kwam in contact met het waxinelichtje, waardoor een brandgat in de tas ontstond. Is de restauranthouder aansprakelijk voor de schade?

Schade aan Chanel in horeca

Bij een bezoek aan een horeacagelegenheid had een dame haar handtas van het merk Chanel op tafel neergezet. Op de tafels van het restaurant stonden brandende waxinelichtjes in een lage houder die de vlam van het waxinelichtje niet beschermde. Op een gegeven moment kwam het brandende waxinelichtje in contact met de chanel tas.

Horeceagelegenheid aansprakelijk voor de schade?

De klant stelt dat de horecagelegenheid aansprakelijk is aangezien een medewerker de tas tegen het waxinelichtje heeft gezet en daarmee een gevaarzettende situatie heeft gecreëerd waardoor de tas beschadigd raakte. De horecagelegenheid verweert zich door te stellen dat de klant niet heeft aangetoond dat een medewerker de tas tegen de vlam heeft geplaatst.

Horecagelegenheid niet aansprakelijk voor de schade

Het is niet komen vast te staan dat een medewerker van de horecagelegenheid de tas tegen het waxinelichtje heeft geplaatst.

Het plaatsen van een niet-afgeschermd waxinelichtje door een horecagelegenheid kan gevaarlijk zijn. In deze situatie is geen sprake is van een dusdanig concreet en groot gevaar dat het plaatsen van een waxinelichtje onaanvaardbaar was zonder aanvullende veiligheidsmaatregelen. Van iemand die spullen op een tafel plaatst, mag verwacht worden dat deze eerst kijkt wat er op de tafel staat. Voor de dame was het bekend dat er een waxinelichtje op tafel stond. Het gevaar was kenbaar.  Een waxinelichtje op een tafel is niet een in het algemeen wezenlijk gevaar waarbij maatregelen genomen moeten worden door de horecagelegenheid. Dit geldt ook niet bij een minder alerte gast.

Deze tekst is gebaseerd op de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam d.d. 30 april 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:2231. Klik hier voor de volledige uitspraak

Deel dit artikel

Meer publicaties

Meer weten over dit onderwerp?