Schadevergoeding nabestaanden van een moord

Op woensdagochtend 18 september 2019 is advocaat Derk Wiersum bij zijn huis in Amsterdam op gewelddadige wijze om het leven gebracht. Hebben de nabestaanden recht op een schadevergoeding?

 

Advocaat doodgeschoten

Derk Wiersum werd in de ochtend van 18 september 2019 op straat voor zijn huis neergeschoten. Dat gebeurde kort nadat hij in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan. De schutter kwam op dat moment naast het portier staan. Na een korte woordenwisseling stapte Wiersum uit zijn auto en werd van dichtbij neergeschoten. De schutter en zijn handlanger vluchtten in een gereedstaande auto. Wiersum overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De rechtbank

De rechtbank stelt vast dat de twee verdachten degenen zijn geweest die de moordaanslag hebben uitgevoerd. In de weken voorafgaand aan de liquidatie zijn er met meerdere gestolen auto’s verkenningsritten door de woonwijk van Wiersum gemaakt. In die auto’s en in de vluchtauto werden DNA-sporen van beide mannen aangetroffen. Kort na de moord beschikten ze bovendien ineens over grote sommen contant geld. Ook uit afgeluisterde gesprekken na de moord blijkt hun betrokkenheid.

Maximale tijdelijke gevangenisstraf

Gezien de ernst van wat er is gebeurd is alleen een zeer lange gevangenisstraf passend. Omdat het om een enkelvoudige moord gaat en beide mannen niet eerder voor een levensdelict zijn veroordeeld, heeft de rechtbank niet de geëiste levenslange gevangenisstraf opgelegd. Wel krijgen zij met 30 jaar de maximale tijdelijke gevangenisstraf opgelegd. Met de strafmaat beoogt de rechtbank er ook aan bij te dragen dat anderen ervan worden weerhouden om voor een geldelijke beloning te fungeren als huurmoordenaar.

Schadevergoeding nabestaande € 20.000,-

De vader van de overleden advocaat heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend. Dit is een bedrag van € 20.000,- voor de vergoeding van immateriële schade die door de moord wordt geleden. Dit heeft affectieschade.

Wat is affectieschade?

Affectieschade is immateriële schade die iemand lijdt door het verdriet van onder meer het overlijden van een naaste. Onder andere de ouders van de overledene kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van affectieschade. Dit is neergelegd in artikel 6:108 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek. De schadevergoeding heeft een erkennings- en genoegdoeningsfunctie. Het gaat om vaste die de wetgever heeft vastgesteld.

Waarom is de affectieschade niet hoger?

Je kan jezelf afvragen waarom de schadevergoeding niet hoger is dan € 20.000,-. Er is namelijk een buitengewoon ernstig misdrijf gepleegd door een persoon van het leven te beroven. De familieleden moeten de rest van hun leven met dit verdriet en gemis leven.

Een schadevergoeding voor nabestaanden bestaat nog niet lang. Een recht op schadevergoeding bestaat sinds 1 januari 2019. Om discussies te voorkomen is een maximale hoogte voor deze vergoeding vastgesteld. De hoogte van deze vergoeding is neergelegd in het Besluit vergoeding affectieschade.

Klik hier voor de volledige uitspraak

Deel dit artikel

Meer publicaties

Meer weten over dit onderwerp?